• Les Flagadas dans Humo

  Exclusief: Humo sprak met ventielterroristen Les Flagadas, de gesel van de 4x4’s
  ‘Geen mooier geluid dan fffffffiiiit
  Humo | 22 november 2005 | Douglas De Coninck


  'Dit,' grijnst Rocky IV, 'is ons geheime wapen.' Hij graait in zijn jaszak en gooit een paar minuscule kiezelsteentjes op de tafel. 'Je schroeft het ventieldopje los, plaatst zo'n steentje tegen het ventiel en schroeft het dopje er weer op. Het steentje duwt tegen het ventiel en de band loopt leeg: fffffft!' Humo sprak - exclusief - met Les Flagadas: 'Alle terreinwagens moeten de stad uit. Allemaal. En we zijn nog maar net begonnen.'

  De Brusselse politie kraaide victorie toen ze half oktober vier jongens en twee meisjes op heterdaad betrapte terwijl die de banden van een paar 4x4's lieten leeglopen: 'We hebben ze.' Helaas, diende men achteraf toe te geven, dit waren ze niet. De zes hadden niks te maken met de website http://flagadas.blogg.org, waarop al twee maanden lang 4x4-acties worden aangekondigd of opgeëist, en waar de mysterieuze Annick Tamère het woord voert.
  Het ultieme bewijs volgde snel: op 8 november volgde er een nieuwe Nuit de Dégonflage. Ondanks de verhoogde politiecontroles vanwege de rellen in Frankrijk. 'Het was een bewuste keuze er juist die nacht op uit te trekken,' zegt Catfoicat, een twintiger met een John Lennon-brilletje. 'Het was riskant, oké, en we hebben lang getwijfeld, maar we wilden per se een signaal geven: we zijn er nog, en on n'est pas comme eux. Wij steken geen auto's in brand. We laten alleen de banden van 4x4's leeglopen en steken een pamflet onder de ruitenwisser. We hebben nog nooit een auto beschadigd. Ik zweer het: zelfs geen krasje.'

  'Liever vrijen'
  Humo zit tegenover drie stichtende leden van Les Flagadas. Plaats van afspraak is een studentenhuis in een slecht verlichte straat in een minder aangename buurt in het centrum van de hoofdstad. Er staat thee op tafel, en een pak rietsuiker van Oxfam Wereldwinkels. Een rommelig huis met vochtige muren, een wankele trap en zo te zien van het grof huisvuil geredde meubeltjes. Aan het interview - 'het enige, voorlopig' - ging wat onenigheid vooraf, zegt Skalpel. 'De harde kern van onze groep bestaat uit tien mensen, vijf jongens en vijf meisjes. De meisjes vonden het te riskant. Die zes die de Brusselse politie heeft opgepakt, hebben de hele nacht opgesloten gezeten in een politiecel en ze werden naakt gefouilleerd. Het parket spreekt over boetes tot 500 euro en driejaar gevangenisstraf. Het heeft ook laten weten open te slaan voor claims van 4x4-chauffeurs. Er zijn er die ons 250 euro willen laten betalen voor zogenaamde schade aan hun voertuig. We moeten voorzichtig zijn, kortom.'
  Onze gesprekspartners zijn dus Skalpel, die in dit huis woont. Catfoicat, en Rocky IV: vroege dertiger, klein baardje, pretoogjes. Het lijken drie overjarige studenten pol&soc te zijn, nog volop twijfelend of ze nu wereldverbeteraars of kwajongens zijn. Wie is Annick Tamère, willen we weten, het meisje waar de Brusselse politie zich vanaf het begin op concentreerde. 'Oh, die bestaat niet,' zegt Skalpel. 'Annick Tamère is een collectief pseudoniem. We hebben een e-mailadres aangemaakt voor die naam en we ondertekenen er onze persmededelingen mee. C'est tout.'
  HUMO Waarom zijn jullie zo gefixeerd op 4x4's?
  CATFOICAT
  « Ik weet ook dat onze website en onze pamfletten ludiek overkomen, maar onze strijd is heel gemeend, hoor. De 4x4 is een gevaarlijke wagen die niet thuishoort in de stad. De bestuurder zit te hoog om in noodsituaties voetgangers of fietsers tijdig op te merken. Bots je als zwakke weggebruiker met een gewone auto, dan heb je een redelijke kans om op de motorkap te belanden. Een 4x4 geeft je die kans niet. Een gewone wagen zal je raken ter hoogte van je dijbeen, een 4x4 boven je bekken. Je knalt naar beneden. ónder de auto. Alle studies zeggen hetzelfde. Bij botsingen met andere wagens zit de bestuurder van de 4x4 zelf wél altijd veilig.»
  SKALPEL « Behalve als hij overkop gaal.»
  CATFOICAT « Terreinwagens gaan driemaal sneller overkop dan gewone wagens.»
  SKALPEL « De 4x4 is voor ons het ultieme symbool van overconsumptie en egoïsme in onze samenleving. Zo'n attitude van:'Als ik maar veilig zit.' Hij verbruikt ook veel meer benzine en neemt veel meer ruimte in dan andere wagens.»
  ROCKY IV « Ken je dat verhaal van Phil Kearns, de Australische rugbylegende? Bij de lancering van de nieuwe Volkswagen Touareg in Australië, twee jaar geleden, kreeg Kearns er één cadeau. In ruil mocht Volkswagen zijn naam gebruiken in een reclamespotje waarin hij en zijn gezin te zien waren. Een commentaarstem zei: 'Met een vrouw en drie jonge kinderen begrijpt Phil perfect het gemak dat een 4x4 kan bieden.' Wat is er gebeurd? Op de oprit van zijn eigen villa heeft Kearns onlangs zijn twintig maanden oude dochtertje overreden (volgens de Australische media verkeerde het kind vorige week nog steeds in kritieke toestand, red.). Blijkt dat dit soort ongevallen in Australië gemiddeld één keer per dag voorkomen en jaarlijks dertig kinderen het leven kosten. Niet eens zo verwonderlijk dat het ook Kearns overkwam.»
  HUMO Op de pamfletten die jullie achter ruitenwissers stoppen, staat: 'Wij vinden het ook niet plezierig dit te doen. Eerlijk gezegd zouden wij 's nachts liever fuiven, vrijen of gewoonweg slapen...' Is dat echt zo?
  SKALPEL
  « Zeker. Alle terreinwagens moeten de stad uit. Allemaal. We zijn nog maar net begonnen: dit is geen rage die snel weer zal overwaaien. Een gewest als Brussel moet resoluut investeren in fietspaden en openbaar vervoer, en de eerste stap moet zijn: alle 4x4's de stad uit.»
  ROCKY IV « We geven dit interview onder meer om te kunnen reageren op de onzin die over ons is verschenen. Het zou ons louter om de fun te doen zijn, suggereert men. Een krant schreef dat wij met gsm's foto's van onszelf maken terwijl we banden laten leeglopen. Ja, we zullen wel gek zijn: opgepakt worden met een gsm vol bewijsmateriaal in onze binnenzak.»
  CATFOICAT « La Dernière Heure schreef dat wij er plezier in scheppen om van op een afstand toe te kijken hoe de eigenaar's ochtends buitenkomt en ontdekt dat zijn banden leeggelopen zijn. En hoe wij daar dan een spelletje van maken: hoe woester de reactie van de bestuurder, hoe vaker we terugkeren. Zoiets doen wij dus niet. Er zijn - helaas - nog altijd meer dan genoeg wijken in en rond Brussel waar we nog niet zijn gepasseerd.»
  HUMO In Frankrijk verschijnen wel foto's van soortgelijke acties op het internet. Eén chauffeur beweerde dat zijn banden al acht keer lek waren gezet.
  CATFOICAT
  « Dat kan best, maar in Brussel doen we het zo niet. We hebben niks tegen 4x4-chauffeurs, we zien hen als slachtoffers van foute commercie. We vinden het ook jammer voor die man die in het tv-journaal staat te roepen dat hij net die ochtend met zijn gezin naar zee wou trekken en al een halve dag staat te wachten op de pechdienst. Het punt is: wij strijden niet tegen mensen, maar tegen dat symbool van verspilling. De 4x4 is een hype, weet u.»
  SKALPEL « De verkoopcijfers blijven stijgen. Bijna tien procent van het hele Belgische wagenpark bestaat nu al uit 4x4's, en je ziet de laatste tijd ook steeds vaker Hummers. Amerikaanse militaire terreinwagens van wel drie ton. Drie ton! Dat is gewoon te gek. Als zo'n wagen een normale straat inrijdt, kan de tegenligger niet eens meer door. Dat is helemaal geen auto, dat is een tank.»
  CATFOICAT «Als we een 4x4 aanpakken, gooien we er vaak ook modder op. Om duidelijk te maken: jouw wagen hoort niet thuis in de stad, hij is ontworpen om in de bossen of de woestijn rond te rijden.»

  De achillespees
  Het tijdschrift Le Moniteur Automobile trok onlangs in een hoofdartikel fel van leer tegen 'de ploerten die zich Les Flagadas noemen'. 'Als je weet dat er twintig minuten nodig zijn om de banden leeg te laten lopen, besef je dat je het ergste moet vrezen,' schreef hoofdredacteur Etienne Visart. 'De chauffeur vertrekt met zijn 4x4 en na vijf minuten rijdt hij op de Brusselse ring 100 kilometer per uur. De ril zal in het beste geval eindigen in de vangrail, en in het slechtste met een zwaar verkeersongeval.'
  HUMO Die man heeft wel een punt
  ROCKY IV
  « Wéér zo'n misverstand uit de kranten! Wij zouden de banden laten leeglopen met behulp van spijkers met een afgezaagde kop, waardoor het tien tot twintig minuten zou duren voor de band leeg is.»
  SKALPEL (giechelend) « Stel je voor dat hel zo lang zou duren.»
  ROCKY IV Kijk, dit hier is ons geheime wapen (gooit een paar minuscule kiezelsteentjes op de tafel, red.). De achillespees van de 4x4! Je schroeft het ventieldopje los, plaatst zo'n piepklein steentje tegen het ventiel en schroeft het dopje er weer op. Het steentje duwt tegen het ventiel en je hoon meteen dat prachtige geluid: ffffffft! Een paar minuten, en de band is leeg. Niet langer. Ik zie echt niet in hoe iemand met een leeglopende band zou kunnen vertrekken.»
  SKALPEL « Zo'n sissend ventiel maakt veel lawaai, hoor. Je hebt per model verschillende tonen, heb ik ondervonden. Je moei al een héél stomme chauffeur zijn om het niet te horen.
  » We opereren vaak in twee ploegen. De eerste laat twee banden leeglopen, zodat de chauffeur niks meer heeft aan zijn reservewiel. De tweede ploeg volgt vijf minuten later, gooit met modder en schuift dat pamflet onder de ruitenwisser. Als de tweede ploeg aankomt, staat de 4x4 vaak al scheef. Zelfs als de chauffeur dat niet zou merken - wat dus niet kan - staat hij na enkele meters vanzelf alweer stil.»
  CATFOICAT « Dal is het mooie: met zulke beperkte middelen zo'n monster stoppen. David versus Goliath.»
  ROCKY IV « We nemen altijd de wielen aan de kant van hei trottoir, zodat een voorbijrijdende politiewagen ons niet kan zien. Die zes jonglui die zijn opgepakt zijn zo stom geweest aan de straatkant aan het ventiel te prutsen. Die gasten hebben blijkbaar niet naar onze site gekeken voor ze aan de slag gingen.»
  HUMO Nog belangrijke tips?
  CATFOICAT
  « Als we een 4x4 onder handen nemen, kijken we altijd eerst of de wagen niet van een dokter of een apotheker is. Daar houden we ons heel strikt aan. We zouden niet willen dat een arts in een noodsituatie door onze schuld niet kan vertrekken.»
  HUMO Stel, mijn geliefde is hoogzwanger, het water breekt, ik begeleid haar naar mijn 4x4...
  SKALPEL
  (afgemeten) « Als je werkelijk zo bekommerd bent om het welzijn van je vrouw en je toekomstige kinderen, koop dan geen 4x4. Zo simpel is het.»
  CATFOICAT « De argumenten van boze 4x4-fanaten op ons forum klinken bekend. 'Ik ben toch vrij om de wagen te kiezen die ik wil.' Of: 'Niet de wagen is gevaarlijk, maar de chauffeur.' Precies dezelfde redenering als die van de wapenlobby in de VS.
  » Je hoort ook vaak: 'We betalen al hoge taksen voor een wagen met dit vermogen.' Dus, je betaalt wat meer taksen en je hebt meteen het recht verworven om met zo'n agressieve machine op straat te komen? Wij zeggen: verbieden. Je komt er de stad niet meer in tenzij met een speciale vergunning.»
  HUMO Rijden jullie zelf met de auto?
  CATFOICAT
  « Zelden.»
  ROCKY IV « Jamais.»
  SKALPEL « Af en toe, vooral voor mijn werk. Maar het is een klein autootje.»

  Dwalen in Woluwe
  Vorst, uitgang metrostation Albert, dinsdagavond, 22.45 uur. Geen seconde te vroeg of te laat komen uit twee richtingen jongelui aangelopen. Vier jongens, drie meisjes. Emanuelle IVxIV, kunstenares en net dertig geworden, heeft de actie gepland. Ze heeft bij een vriend een klein Renaultje weten te versieren en op een stadsplan straten aangestreept in Sint-Lambrechts-Woluwe: 'Ik heb drie flessen gefilterde modder meegebracht. Heeft iemand nog wat pamfletten over?'
  HUMO Gefilterde modder?
  EMANUELLE IVxIV
  « We filteren de modder voor we die in de plastic fles gieten. We willen niet dat eventuele steentjes krasjes maken op het koetswerk. Als ooit zou blijken dat we iemand echt schade hebben berokkend, zou dat onze zaakschaden. Wij zijn geen terroristen. Oké, ventielterroristen, misschien (lacht)
  Catfoicat en Rocky IV zijn op post, Skalpel kon vanavond niet. Eén meisje verstopt haar gezicht achter een kapje. 'Ik blijf het riskant vinden, een journalist erbij, maar soit. Iedereen zijn gsm uitgezet?'
  Les Flagadas verdelen zich in drie groepjes. Wij gaan mee met Emanuelle IVxIV en een jongen die het pseudoniem Misspipette heeft gekozen. 'Ik weet nog, de eerste keer dat we dit deden,' vertelt hij, terwijl we iets voor middernacht de François Gaystraat inwandelen. 'We waren met z'n negenen tegelijk op pad, en we wisten nog niet goed hoe het moest. Hadden ze ons toen opgepakt, dan was meteen de hele groep opgedoekt. Nu nemen we onze voorzorgen. Geen nummers van elkaar in onze gsm-geheugens. Geen contact via de telefoon, want de politie kan dat allemaal natrekken. We vormen kleine groepjes van twee of drie. Wordt er een groepje gepakt, dan beweren we dat we alleen op pad zijn. We lopen ook altijd in cirkels. Nooit teruglopen in een straat waar je al bent geweest.'
  EMANUELLE IVxIV « Hier staat er één.»
  MISSPIPETTE « Da's een Citroen C8. Afblijven.»
  EMANUELLE IVxIV « Hij is wel erg groot.»
  MISSPIPETTE « Oké, het is een grensgeval. Maar het is geen 4x4, meereen busje. Misschien wel van een gezin met veel kinderen.»"
  Eén straat verder komen we de eerste 4x4 tegen. Het gebeurt bijna ongemerkt. Terwijl Emanuelle IVxIV me al wandelend vertelt over haar onrealistische plan om een lijstje aan te leggen van alle ministers met een 4x4, blijft Misspipette even achter. Niet veel later is een doordringend fffffffiiiil! te horen. Het is zaak, legt Misspipette uit, het dopje niet te stevig vast te draaien. 'Anders kan de lucht niet weg.'
  Via de Guldendallaan lopen we naar de Tervurenlaan en steken die over. De Horizonlaan aan de rand van het Woluwepark is ideaal jachtgebied. Grote villa's, advocatenwoonsten, ambassades. Het gaat nu snel: nummer zes, nummer zeven, nummer acht...
  Het duo beperkt zich vannacht tot één wiel per 4x4. 'Ik heb daarover zitten nadenken,' zegt Emanuelle IVxIV. 'Er rijden duizenden van die ondingen in onze stad. Wij pakken er enkele tientallen per nacht. Moeten we die mensen werkelijk zo hard treffen? 's Ochtends één band moeten vervangen is al ellendig genoeg, lijkt me.'
  Midden in haar uitleg bukt ze zich plots, terwijl Misspipette haar toefluistert: 'Niet doen! Daar loopt iemand!' Tien seconden later: fffffft! Een lastig ventiel was dat, zucht Emanuelle IVxIV. 'Je hebt van die modellen met zo'n klein ventieltje waar alleen heel kleine steentjes op passen. Dit was er zo een.'

  Een goede nacht
  Twee uur 's ochtends. Alle pamfletten zijn op, wat betekent dat 21 4x4's lek zijn gezet. Het zou perfect mogelijk zijn geweest een veel hogere score te behalen, maar Les Flagadas hoeden zich voor cijferfetisjisme. 'Dan ga je risico's nemen, zoals Emanuelle nu al te veel doet,' zegt Misspipette. 'Een stuk of twintig per groepje is al heel goed.'
  De debriefing wordt in een cafeetje in Sint-Gillis gehouden. Catfoicat meldt dat zijn groepje in Woluwe verdwaald is en vooral rondgedoold heeft in minder begoede buurten met weinig 4x4's. 'We zijn niet verder geraakt dan tien.' De groep van Rocky IV heeft het best gescoord: 24. Totaal voor deze nacht: 55. 'Zeker niet slecht.'
  ROCKY IV «Ik had daarstraks een BMW waar geen ventieldopjes meer opzaten. Blijkbaar van een chauffeur die van onze kiezelsteentechniek afwist en zijn voorzorgen had genomen. Spijtig voor hem: ik ook. Ik pik af en toe een paar van die dopjes, en ik heb er van alle maten in mijn jaszak zitten. Ik heb bij die BMW twee banden leeg laten lopen en er een halve fles modder overheen gekieperd. Diehards krijgen een speciale behandeling.»
  Drie uur. De zeven Flagadas zitten achter hun glas bier te geeuwen. 'De 4x4-lobby zegt dat we niksnutten zijn,'mompelt één van de meisjes. 'Studenten, werklozen... des profiteurs quoi. De realiteit is: we hebben allemaal een job. Ik moet er om halfacht uit.'

  Het record
  Letterlijk vertaald betekent Flagada 'futloos'. Het is ook een verwijzing naar het liedje 'Sergent Flagada' van Lange Jojo (1983) en naar de buitengewoon luie vogel uit de stripreeks van de Belgische tekenaar Charles Degotte in Robbedoes, vroege jaren zestig. In één van de albums wil een jager er als eerste in slagen de uiterst zeldzame flagada te vangen. Hij reist naar het mooie exotische eiland waar de vogel leeft, sluit ter. plekke vriendschap met het beest f en blijft voor de rest van zijn leven op het eiland om andere flagada-jagers te helpen verjagen. 'Wij zijn in de eerste plaats pacifisten.' zegt Catfoicat. 'Ons doel is een vreedzame samenleving en een aangenamere omgeving voor iedereen.'
  In Parijs, waar het fenomeen ontstond, noemen de actievoerders zich Les Dégonflés, in Lyon Rassemblement Pour l'Abollilion des Poids Lourds Automobiles - kortweg Raplapla - en in Bordeaux Les Libérateurs de l'Air Comprimé. Inmiddels is ook in Londen het eerste anti-4x4-escadron opgestaan en er komen berichten binnen over acties in Sydney en Buenos Aires.
  HUMO Is het niet naïef te denken lat jullie met deze methode politici zover zullen krijgen dat ze 4x4's uit de stad bannen?
  SKALPEL
  «We krijgen vaak die kritiek. Waarom strijden jullie niet net open vizier? Waarom richten jullie geen v.z.w. op zoals iedereen? Wel, dat is ons ding niet. Wij willen zoveel mogelijk mensen de absurditeit van 4x4's laten inzien. Ministers interpelleren, dat moeten anderen maar doen. Kijk naar Frankrijk; sinds deze zomer duikt de 4x4 er om de haverklap op in debatprogramma's en columns. De ogen gaan er open.»
  HUMO Het regent in Parijs, het druppelt in Brussel?
  SKALPEL
  « Origineel zijn we niet, dat klopt, maar toen we hoorden van die eerste acties in Frankrijk hadden we allemaal hetzelfde gevoel: waw! We zijn allemaal actief in de groene beweging, de vredesbeweging, bij de andersglobalisten... We zijn ook allemaal Brusselaars die vaststellen dat we in onze eigen stad niet meer vrij kunnen ademen.»
  HUMO Dat is toch niet alleen de schuld van de 4x4?
  ROCKY IV
  «Vrachtwagens zijn ook groot en stinken nog meer, akkoord, maar die hebben tenminste nog een nut. De 4x4, dat is een uiting van pure arrogantie. Zo van: 'De stad is een jungle, hier kom ik met mijn tank, allemaal opzij.' Wij willen dat de stad aan de mensen wordt teruggeven.»
  CATFOICAT « Misschien daalt de verkoop van 4x4's op termijn wel door onze acties - wij zijn nog maar net bezig. En nu al wil men in sommige Franse steden 4x4-bezitters het recht op bewonersparkeerkaarten ontzeggen. Amsterdam is daar ook mee bezig.»
  MISSPIPETTE « In Londen heeft burgemeester Ken Livingstone mensen die hun kinderen met een 4x4 naar school brengen 'idioten' genoemd. Hij is al een jaar aan het broeden op een juridische maatregel om de 4x4 uit het centrum van zijn stad te houden. Dan denk ik niet dat het zo dwaas is om ook in België aandacht te vragen voor het probleem.»
  HUMO Is de politie actief naar jullie op zoek?
  ROCKY IV « Er is, hebben we in de krant gelezen, een onderzoek geopend. Dus zijn we voorzichtig. We krijgen via onze site geregeld mailtjes van mensen die willen meedoen. Soms zijn die berichten erg doorzichtig en voel je dat er een 4x4-fanaat achterzit, of misschien wel de politie. Daarom houden we onze groep gesloten. Infiltranten maken geen kans.»
  HUMO Waar mag de 4x4 van jullie wel nog rijden?
  CATFOICAT
  «In het bos, op modderige wegen...»
  SKALPEL « Al heb je die in België bijna niet meer. Het hele land is geasfalteerd. We maken ook een uitzondering voor boswachters, brandweerkorpsen, strandwachten en zo.»
  HUMO Hoe kiezen jullie je werkterrein uit?
  SKALPEL
  « Makkelijk zat: de rijkere buurten van Brussel. Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, de betere wijken van Vorst en Elsene... Daar zijn we allemaal al geweest. Met onze kleine groep raken we nooit verder dan veertig, hooguit vijftig wagens per nacht. Maar we hebben onze vrienden in Parijs laten weten dat we hun record gaan verbreken.»
  ROCKY IV « Ze hebben daar in oktober in één nacht 118 terreinwagens lamgelegd. Wel, wij gaan beter doen. Er komt een Nationale Nacht van de Leegloop. Je zal zien: in heel België zullen 4x4-bezitters 's ochtends beteuterd naar hun wagen staan te kijken. In andere steden zullen er ook groepen in actie schieten. We zijn er volop mee bezig, maar een datum noemen we - begrijpelijkerwijs - niet.»
  HUMO Komen er ook acties in Vlaanderen?
  CATFOICAT
  « We hebben contacten. Laten we zeggen dat het de komende weken niet verstandig is in het centrum van Centje 4x4 te parkeren. Er wordt ook een Vlaamse groep in Brussel opgericht.»
  SKALPEL « Na de Nationale Nacht moeten ze in Parijs onze trofee maar weer trachten af te pakken.»
  ROCKY « En daarna zijn wij weer aan de beurt.»
  SKALPEL « Tenzij we opeens, zoals de flagada, heel moe zouden worden.»
  CATFOICAT « Maar dat kan nog even duren.»

 • Commentaires

  1
  Yurek
  Mercredi 23 Novembre 2005 à 19:49
  4X4
  Il y aura des contre-patrouilles! Et ils cassent les doigts!
  2
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 00:21
  contre-patrouilles
  "Coups et blessures volontaires"...
  3
  Gérard Lambert
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 08:29
  huhu
  Bwaf, déjà que les filles du groupe ont peur de se retrouver à poil au poste ! Je crois que si vous criez "bouh" assez fort, ils risquent déjà la crise cardiaque ! :D
  4
  Rocky 4x4
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 11:18
  Macho Lambert
  J'aimerai bien t'y voir toi à poil dans un commissariat entouré de flics, héhé
  5
  Antha
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 18:20
  handicapés
  Chèrs flagadas, avez-vous déjà pensés aux handicapés qui n'ont pas de choix et qui DOIVENT utiliser un 4X4? Moi, personellement, mon jambe est gravement blessé après un accident (un "petit" auto est roulé frontalement sur moi). Je ne peux plus le plier. Je ne peux pas ni rouler ni être au volant d'un petit auto pour la ville car ils sont trop bas. ça heurte beaucoup. Pour le moment, j'ai un 4X4. Pas cas d'égoïsme mais de nécessité. Est-ce que vous controlez aussi ça avant de dégonfler? Crois pas, hein? C'est un minorité de gens qui pensent comme vous dites. Pourquoi punir tout le monde? Est ce que ça n'est pas d'égoisme? Excuser moi pour mes fautes, mais je suis néerlandophone...
  6
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 18:37
  T.a.v. ANTHA
  Je Frans is heel goed, maar ge moogt hier gerust NL spreken. Als je gehandicapt bent, heb je toch een kaart onder uw windscherm liggen? Ik ben ervan overtuigd dat zij zo een voertuig nooit zouden platleggen. Als fysich gehandicapte heb je je voertuig zeker ECHT nodig. Het is spijtig dat 4X4 voertuigen meestal doe mentaal gehandicapte worden gebruikt om hun zwakke ego wat op te krikken. En wat vindt men meestal op een voetpad, zodanig dat men met een kinderkoets of een rolstoel niet doorkan, of nog op de witte lijnen, of zelfs op een plaats gereserveerd voor gehandicapten? Nen onnoozelaar met een 4X4. Geloof mij, fietsers en gehandicapten mogen hier solidair zijn en soms samen actie voeren (B.V. voor het kleven van zegels 'dit is geen parking') want wij zijn samen het slachtoffer van dezelfde type egoïste gedragingen.
  7
  Gérard Lambert
  Jeudi 24 Novembre 2005 à 23:35
  dat zal wel
  En als je dat niet gelooft, zullen ze wel iets anders wijsmaken ! :D
  8
  johannes
  Samedi 26 Novembre 2005 à 17:22
  gent
  Prachtig initiatief. Goed dat Humo met dit articel gelijkgezinden mobiliseerd tegen het hele Defender4x4-gebeuren !!! Trouwens, de meest rudimentaire 4x4, de land rover defender wordt nog belachelijk veel gekocht; aangezien deze wagen evenveel kost als de gemiddelde (veel veiligere) luxesedan blijkt dit louter een luxeprobleem, ongetwijfeld ingepraat door veiligheidsmaniakken als van het vlaams belang. Maar, concreet nu, zou het niet mogelijk zijn stikkers te verdelen met een duidelijke boodschap voor het defender-type autobestuurders? Ik zou er mijn moto mee willen versieren. Veel succes nog!!!
  9
  Gérard Lambert
  Samedi 26 Novembre 2005 à 18:00
  belachelijk
  Zulke stommiteit hadden ze zelfs hier niet durven zeggen ! Wat heeft het Vlaams Blok hiermee te maken ? Mensen kopen de wagen die ze willen en dat heb je niks mee te maken. Ik had liever een 4x4 gehad, ik kon bijna niet door de sneeuw vanmorgen. Zeker niet met mijn fiets, de fietspaden waren natuurlijk niet ontruimd.
  10
  DONKERGROEN!
  Samedi 26 Novembre 2005 à 18:42
  Gégé toch
  Gij met uw fietspaden toch! Ik ben vandaag op het straat en in het woud gaan fietsen en ondervond niet het kleinste probleem met de sneeuw. Ge moet uw kledij en rijgedrag maar aanpassen zoals voor regen. En zo belachelijk is de vergelijking met het vlaams B. niet, ver van: door absolute veligheid te zoeken heerst uiteindelijk de vrees en het gevaar voor iedereen. En uw visie van de fietspaden als een soort ghetto voor fietsers is ook wat bruin gekleurd.
  11
  thomas
  Samedi 26 Novembre 2005 à 20:19
  4x4
  belachelijke groene mannekes die weer niets anders te doen hebben.. vrije keuze in een vrij land wordt blijkbaar ook al weggeduwd.. ik zie ook niet graag olieverbruikende 2takt scooters, ze zijn wss nog schadelijker,men laat ze ook op het voetpad achter,laat ik hun bandjes leeglopen? ik dacht het niet, iedereen heeft z\'n vervoer nodig en in de keuze daarvan moet men vrij zijn, punt. een gemiddelde 4x4 neemt eveneel plaats in als een gewone volumewagen, leer eerst eens kijken voor men met de vuisten rondwaait. Alle rijke lui met hun privé-jets en jachten die gigantisch brandstof verbruiken moeten dan ook veroordeeld worden.
  12
  Miss jeep
  Dimanche 27 Novembre 2005 à 17:38
  :-d
  wa zitte gijlen ier nu overt vlaams belang te zeveren??? stomme groenen!! het vlaams belang en nen 4x4, die twee emmek nog nooit same gewete, stater soms in hun programmaboekske da iedereen vanaf nu met jeeps moet rijden ofzo? dachtet ni, dus laat ullen politieke mening derbuiten!! en ik sluit mij aan bij meneer 4x4, iedereen eeft recht op vrije meningsuiting, dus ook qua auto en qua politieke partij... mense toch... en nen jeep neemt idd ni meer plaats in dan zo een familieottoke... denk eerst na voor ge zomaar actie voert in et wilde weg...
  13
  DONKERGROEN!
  Dimanche 27 Novembre 2005 à 17:58
  Misère Jippe
  "Vrije meningsuiting ook qua
  14
  DONKERGROEN!
  Dimanche 27 Novembre 2005 à 18:06
  Misère Jippe
  "Vrije meningsuiting ook qua politieke partij en otto". Gij hebt het zelf gezegd! Als je uw "vrijheid" mag gebruiken om op Vlaams B. te stemmen, dan mag jij dezelfde vrijheid ook gebruiken om met nen 4X4 rond te rijden. Tja, de twee gedragingen zijn te vergelijken. In feite, moest eenzekere partij Vlaams Blok niet van naam veranderen om aan een verbod te ontsnappen? Als ik uw redenering volg, ga ik voor uw deur 50 liter benzine komen verbranden, zomaar, voor de kick, omdat ik het gekocht heb, dat is dan toch mijn vrijheid! En met een wapen rondwandelen is zeker ook mijn vrijheid? Foert toch denkt een beetje na A.U.B. Lielek wuf!
  15
  johannes
  Lundi 28 Novembre 2005 à 20:23
  Samen veilig
  Veel woorden worden gemakkelijk verdraaid, maar onthoudt op zijn minst de volgende twee: SAMEN VEILIG. Denk zodoende na over ONZE vrijheid, de vrijheid van degenen die geen rijdend ford kunnen veroorloven! Terreinwagens zijn net dat wat ze zijn. Hoe in godsnaam verantwoordt u degenen die er in de stad mee paraderen? Ha, ik dacht het al! Laten we ons nu voor een keertje voor de gemeenschap inzetten, in plaats van voor kortzichtige liberalen!! Dat ze hun 'vrije meningen' tegen God ofzo uiten, misschien leren ze zo hoe oppervlakkig en kortzichtig ze zijn. Allemaal vergassen, die forumbezoedelaars!
  16
  Gérard Lambert
  Mardi 29 Novembre 2005 à 08:12
  mmmh
  Mooi, zo'n verdraagzaamheid.... (zucht)
  17
  DONKERGROEN!
  Mardi 29 Novembre 2005 à 12:06
  CO2 et le reste...
  Mwais. Les émissions de CO2 sont un argument antibagnoles qui passe assez bien médiatiquement. Le niveau des mers qui monte, les tempêtes, l'apocalypse quoi, tout ça par notre faute, ça les fait fantasmer dans leurs craintes bibliques ancestrales. Malheureusement, cet argument est détourné à des fins publicitaires, comme argument de vente. On aime manifestement parler de Kyoto et du CO2 parce que ce n'est pas un vrai polluant: même un cheval au gallop émet du CO2 et nous aussi en respirant, et je parle pas du CH4 :). Tout ça pour nous cacher qu'en achetant dix fois trop de voitures produisant deux fois moins de CO2, ça fait toujours cinq fois trop de CO2 et dix fois trop de bagnoles. En plus, les vroumvroumeurs style CODEVER avec qui j'ai échangé quelques mails débordent d'imagination pour se justifier. Ils vont même jusqu'à accuser les volcans et les dinosaures de polluer plus qu'eux! Le CO2 est décidément beaucoup trop facile à recycler... en argument publicitaire.
  18
  Mardi 29 Novembre 2005 à 14:05
  4x4United
  http://4x4united.blogspot.com/
  19
  Frank
  Mercredi 7 Décembre 2005 à 05:53
  Jaloers ja
  Het is toch wel erg. Die gasten zijn gewoon jaloers dat ze zelf geen geld hebben om een dure wagen te kopen. En dan vinden ze zo een belachelijk verhaaltje uit. Ze zitten niet in met milieu of veiligheid, ze veroorzaken zelf milieuproblemen en veiligheidsproblemen. Als je een wagen van 4 ton plat zet, beschadigen de velgen het rubber. Ofwel moeten ze de banden vervangen (goed voor het milieu), ofwel moeten ze dat niet en rijden ze met banden rond die een verhoogd risico op klapband geven. Veilig? Milieubewust? My ass, bende jaloerse loosers, dat zijn ze. Leer met uw handen van andermans eigendom afblijven. Krapuul. Als je dan toch zo overtuigd bent... deel dan pamfletten uit ter sensibilisatie. Dan breng je tenminste geens chade toe, en moet je niet in de illigaliteit. En voor jullie reageren met "dat werkt niet!", Al geprobeert misschien? Uitschot van de maatschappij ja.
  20
  Mercredi 7 Décembre 2005 à 11:58
  Pollution en amont
  La surconsommation de pétrole que le 4,4 symbolise pollue plus que ce qu'on l'avoue. Si on doit extraire tout le pétrole, et pas seulement le facilement extractible, il faut se tourner vers les sables bitumeux... des réserves énormes mais catastrophiques pour l'environnement à exploiter...
  21
  Gérard Lambert
  Mercredi 7 Décembre 2005 à 13:15
  tssk
  Ben oui, mais ça n'a rien à voir avec les 4x4 ! Il va falloir trouver autre chose dans le futur ! Pas seulement pour les bagnoles mais surtout pour l'industrie qui consomme beaucoup aussi ! Relançons déjà les centrales nucléaires ! :D
  22
  TNT
  Mercredi 7 Décembre 2005 à 14:07
  Contradiction
  Formidable contradiction ! En vous prostituant à la publicité voilà quelle annonce on peut lire en plein milieu de votre site : "Voyage Randonnée Sahara Le désert avec les Touaregs, Niger Algérie en trek, chameaux ou 4x4 " Si votre combat contre la bêtise de l'homobiliste est honorable il serait temps de veiller à la cohérence de votre site.
  23
  Thomas
  Lundi 12 Décembre 2005 à 16:56
  Misdadig
  Deze discussie is eigenlijk overbodig.Jullie zijn namelijk ordinaire criminelen.Wat jullie doen gaat vroeg of laat met een drama eindigen,rechtstreeks of onrechtstreeks.Zelfs moest ik akkoord gaan met jullie standpunten (dit is niet het geval)dan zou ik het nog verkeerd vinden wat jullie doen.Er zijn gewoon te veel uitzonderingen om zomaar te stellen dat mensen een 4x4 kopen uit egoisme.Ik noem er enkele:zelfstandigen die een zware aanhangwagen trekken zoals aannemers,dakwerkers en tuiniers.Paardenliefhebbers,mensen met een boot,marktkramers...enz.Hebben die dan ook 'gewoon pech' omdat jullie het fijn vinden om politie en rechter en beul te spelen?Zeg nu niet dat deze mensen maar een bestelwagen moeten kopen want 1:als je een zware last trekt is 4x4 geen overbodige luxe en 2:vanuit een gesloten bestelwagen is het zicht naar achter en schuin naar achter zo goed als nihil,hetgeen een bestelwagen zeer onveilig maakt.Waarom vertel ik dit?Uit het interview blijkt dat 1 van jullie 'actievoerders'(lees:vandalen)het verschil niet eens weet tussen een volumewagen en een terreinwagen.Waar zijn jullie dan eigenlijk mee bezig?Dat is hetzelfde als aan een glascontainer protesteren tegen kernafval.Opmerkelijk trouwens dat jullie ook nog eens een onderscheid maken tussen mensen met veel of weinig kinderen.Een oplossing misschien voor 4x4 eigenaars:4 kinderzitjes op de achterbank,dan blijven ze van je wagen af.Mensen die het terrein ingaan met hun 4x4 zijn over het algemeen zeer zorgzaam voor hun materiaal en zullen hun wagen zo snel mogelijk reinigen.Modder wordt immers zeer hard en beperkt het zicht(ruiten).Ook voor andere weggebruikers is modder op een wagen gevaarlijk (verlichting).Zomaar beweren dat een propere 4x4 nooit het terrein ziet is ronduit belachelijk,maar past natuurlijk in jullie kraam.Het merendeel van die 'verkwistende en vervuilende' 4x4's zijn trouwens wat men in de autowereld 'softroaders'noemt.Dit zijn wagens die de voordelen van 4x4 (tractie en veilige wegligging)en de 'look' van een terreinwagen combineren met motoren en rij-eigenschappen van gezinswagens.Ik noem er enkele:honda cr-v,toyota rav4,suzuki vitara.Stuk voor stuk 'terreinwagens' met motoren van gezinswagens,varierend van 1.8 liter benzine tot 2.2 liter diesel.Deze softroaders vertegenwoordigen een zeer groot marktaandeel,en jullie zullen er niet meer of niet minder egoisten aantreffen dan in de andere groepen weggebruikers.Een maatschappij als de onze hangt aaneen met regels en wetten.Als de flagadas zich daar niet kunnen bij neerleggen moeten ze maar in de politiek gaan,waar de wetten gemaakt en gewijzigd worden.Een goede raad:iets meer werken,dan zullen jullie 's nachts te moe zijn om vandalenstreken uit te halen en dan doen jullie iets terug voor die 'egoistische' maatschappij,die ervoor zorgt dat jullie kunnen studeren,stempelen en lanterfanten.En als dat niet lukt is er ook nog veel ontwikkelingswerk in de arme landen voor wereldverbeteraars zoals jullie,maar dat is natuurlijk ook werk he...Voor alle duidelijkheid:ik heb geen 4x4,maar een bestelwagen van 2 ton(volgeladen 2,7 ton) waar geen enkele voetganger,fietser,bromfietser of kleine auto ook maar een kans tegen maakt bij een eventuele aanrijding.vandaar dat ik me zo goed mogelijk aan de regels van het verkeer hou en DAAR zit het echte probleem,niet bij die paar 4x4's.Groeten aan de Formidabel Leeghoofdige Anti-Globalistische Aanstellers Die Auto's Saboteren.
  24
  Lundi 12 Décembre 2005 à 17:53
  Afk. FLAGADAS
  Neen, FLAGADAS is niet de afkorting voor "Formidabel Leeghoofdige Anti-Globalistische Aanstellers Die Auto's Saboteren", maar dat was toch goed gevonden. FLAGADAS staat voor Fédération Libre Autogérée des Alternatives à la Sottise.
  25
  Jurgen
  Mardi 21 Août 2007 à 18:15
  anti 4x4
  Ik geef de anti 4x4 volledig gelijk... Ze zouden die rijdende gevaartes toegang tot de bebouwde kom moeten vebieden,en als ze er komen max 30km/h en een zwaailicht erop alsook de rijtax verdubbellen en "lichte vracht" afschaffen
  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :